Фибротомия по метода на Улзибат

 

Автор: Мария Начева

               В последните години фибротомията по метода на Улзибат набра голяма популярност сред родителите на деца с церебрална парализа у нас и доста българчета бяха подложени на тази интервенция, извършвана в чужбина. Интересът към  сравнително новата за нас методика е голям, а информацията - оскъдна.

 

За кого е подходяща процедурата?

                Фибротомията по метода на Улзибат се прилага при деца със спастична церебрална парализа, навършили 3г.в.

 При тази форма на ДЦП част от мускулите са спастични, скъсени и не работят правилно. В резултат на което част от мускулните влакна се променят - фиброзират, получават се контрактури, които освен че затрудняват и ограничават движението, често причиняват и болка. Освен, че спастичните мускули не работят ефективно, мускулите които им противодействат (мускули антагонисти) отслабват и също не действат.

Като последица на по-късен етап могат да се появят деформации на кости и стави, изкривявания на гръбначния стълб и т.н.

 

Какво представлява процедурата?

                Разработена от Проф.Улзибат, фибротомията представлява оперативна техника при която се срязват патологичните фиброзни изменения на мускулите предизвикващи контрактури и болка при децата с ДЦП.

Спада към миниинванзивните хирургични методи - не се правят оперативни разрези, а се използва специално разработен за целта скалпел с който се извършва нещо като убождане. Практикува се от 25г. в клиниката по реабитология в гр. Тула, Русия. Мобилен екип на хирурзи от клиниката (екипа на Д-р Александър Назаркин) периодично посещава и други държави, в които извършва процедурата (тъй като е патентована, се практикува само от лекари от тази болница). За нас най-близката дестинация е гр.Чуприя, Сърбия, на 250км. от София.

Предимства:

- въздейства се само върху фиброзиралите мускулни влакна, върху контрактурите с минимално травмиране на други тъкани.

- при една процедура може да се въздейства на 12 - 16 мускула по цялото тяло.

- времетраенето за извършване на процедурата е около 15 - 20 мин. Следователно и анестезията е краткотрайна, което е от значение за децата с неврологични проблеми.

- болничния престой е еднодневен, периода на домашно възстановяване е 2 - 3 дни.

- няма следоперативна имобилизация, което предотвратява хипотрофии и атрофии на мускулите, които се получават след дълго обездвижване.

-     следоперативния режим е облекчен и лесен за изпълнение - детето може да извършва свободни движения, като ограничението е да не се вертикализира за период от 14 - 20 дни. След което постепенно се възстановява нормалния двигателен режим и дейностите от ежедневието. Поетапно и постепенно се въвеждат рехабилитационни процедури, имащи важна роля в запазване на ефекта и подобряване на двигателните умения.

Какви са очакваните резултати?

Преди:                                                                          

  След: 

Преди:                                    След: 

 

Преди:         След:  

 

                Очаквания резултат от фибротомията е релаксиране и отпускане на мускулите, от което те ще увеличат обема и свободата на движение.

Тук е момента да отбележа, че фибротомията не е панацея и не е "лечение" на ДЦП. Тя е средство за улесняване ня рехабилитацията за постигане на нови двигателни умения.

                Степента на успешност зависи от много фактори - възраст, общо състояние на детето, степен на увредата, придружаващи заболявания, предоперативна подготовка, следоперативни рехабилитационни мероприятия, индивидуални физиологични особености. Колкото по-лека е спастиката, толкова по-добър и дълготраен е ефекта. При деца, които са на по-голяма възраст ефекта е минимален. При всички случаи за поддържането на ефекта детето се нуждае от ежедневна, активна рехабилитация. При деца с по-силно изразен спазъм ефекта е минимален и значително по-краткатраен. При консултация с лекарите от руския екип ще ви бъде обяснено какво да очаквате като резултат според конкретния случай.

                Дебело подчертавам, че ефекта е временен поради растежа на децата и спецификата на състоянието им. Той може да бъде удължен във времето с постоянна и правилно подбрана рехабилитация. Обикновено се стига до необходимостта от повторение на процедурата. Приема се, че при пациенти приключили периода си на растеж не се налага повторна интервенция, но предвид възрастта им и трайно установените вече изменения(контрактури) в опорно-двигателния апарат, очакваният ефект е незначителен.

                По статистика на сръбската клиника Медикус, процедурата е с над 92% успеваемост (вкл. 3849 пациента за периода 1993 - 2008г.), като се отчита ефект върху обема на движение на мускулите, саливацията, очните движения, повлиява се психо-емоционалния тонус, подобрява се съня.

 Под "успеваемост" и "ефект" се разбира елиминирането на мускулните контракции и болка, което позволява на децата да увеличат свободата си на движение и да развият нови двигателни умения, да увеличат физическата активност и да подобрят самообслужването, но не и придобиването на двигателни умения, за които централна нервна система и опорно-двигателния апарат не са узряли.

 

 Какви са рисковете от процедурата?

                Макар  миниинванзивен, фибротомията е хирургичен метод и като такъв крие определени рискове свързани с анестезията, поява на хематоми и усложнения след процедурата, удебеляване и втвърдяване на мускули и т.н. Преди процедурата се правят всички необходими предоперативни изследвания, а лекарският екип подробно ще обясни какви са рисковете и евентуалните нежелани реакции.

Ако детето ви има епилепсия, задължително трябва да споделите този факт с лекарския екип. Има вероятност интервенцията да ви бъде отказана поради допълнителни рискове.

Ако детето ви има прекомерно изразен мускулен спазъм е твърде вероятно ефекта от процедурата да е минимален и краткотраен. С очакваните резултати за конкретния случай ще бъдете запознати от лекар от екипа.

Ако преди процедурата детето не е подготвено посредством системна рехабилитация, също има вероятност да не се постигне желания резултат.

Ако след процедура не се провежда системна,ежедневна рехабилитация, е твърде вероятно дори и при постигнат желан резултат, той да се задържи само в рамките на няколко месеца

 

Други подробности около процедурата

                Фибротомията по метода на Улзибат не се практикува в България. Най-близката дестинация за нас е Сърбия, клиника Медикус в гр.Чуприя.

Цената на е 2850 евро, като от средата на 2016г. Фонда за лечение на деца не я финансира, т.е родителите я финансират сами. От тогава и руският екип не посещава България за консултации на деца, би следвало да направите такава в Сърбия, след което да бъде планувана процедурата (в България малко лекари са запознати подробно с метода и биха извършили такава консултация).