Smiley face

Фибротомия по метода на Улзибат

 

Автор: Мария Начева

               В последните години фибротомията по метода на Улзибат набра голяма популярност сред родителите на деца с церебрална парализа у нас и доста българчета бяха подложени на тази интервенция, извършвана в чужбина. Интересът към  сравнително новата за нас методика е голям, а информацията - оскъдна.

 

За кого е подходяща процедурата?

                Фибротомията по метода на Улзибат се прилага при деца със спастична церебрална парализа, навършили 3г.в.

 При тази форма на ДЦП част от мускулите са спастични, скъсени и не работят правилно. В резултат на което част от мускулните влакна се променят - фиброзират, получават се контрактури, които освен че затрудняват и ограничават движението, често причиняват и болка. Освен, че спастичните мускули не работят ефективно, мускулите които им противодействат (мускули антагонисти) отслабват и също не действат.

Като последица на по-късен етап могат да се появят деформации на кости и стави, изкривявания на гръбначния стълб и т.н.

 

Какво представлява процедурата?

                Разработена от Проф.Улзибат, фибротомията представлява оперативна техника при която се срязват патологичните фиброзни изменения на мускулите предизвикващи контрактури и болка при децата с ДЦП.

Спада към миниинванзивните хирургични методи - не се правят оперативни разрези, а се използва специално разработен за целта скалпел с който се извършва нещо като убождане. Практикува се от 25г. в клиниката по реабитология в гр. Тула, Русия. Мобилен екип на хирурзи от клиниката (екипа на Д-р Александър Назаркин) периодично посещава и други държави, в които извършва процедурата (тъй като е патентована, се практикува само от лекари от тази болница). За нас най-близката дестинация е гр.Чуприя, Сърбия, на 250км. от София.

Предимства:

- въздейства се само върху фиброзиралите мускулни влакна, върху контрактурите с минимално травмиране на други тъкани.

- при една процедура може да се въздейства на 12 - 16 мускула по цялото тяло.

- времетраенето за извършване на процедурата е около 15 - 20 мин. Следователно и анестезията е краткотрайна, което е от значение за децата с неврологични проблеми.

- болничния престой е еднодневен, периода на домашно възстановяване е 2 - 3 дни.

- няма следоперативна имобилизация, което предотвратява хипотрофии и атрофии на мускулите, които се получават след дълго обездвижване.

-     следоперативния режим е облекчен и лесен за изпълнение - детето може да извършва свободни движения, като ограничението е да не се вертикализира за период от 14 - 20 дни. След което постепенно се възстановява нормалния двигателен режим и дейностите от ежедневието. Поетапно и постепенно се въвеждат рехабилитационни процедури, имащи важна роля в запазване на ефекта и подобряване на двигателните умения.

Какви са очакваните резултати?

Преди:                                                                          

  След: 

Преди:                                    След: 

 

Преди:         След: