Кое правило да спазваме, ако искаме децата да изпълняват упражненията вкъщи

  Може би всеки знае тайната за успеха, която ще споделя с вас. Тя помага на всеки човек да реализира своите цели в живота. Тя е едно просто правило, което важи за всички сфери от живота - количествените натрупвания водят до качествени изменения. В моята практика постоянно получавам доказателства за истината на това твърдение.

 Работата с деца е приятна, но трудностите идват от това, че детето не може да осъзнае, че упражненията, които го караме да прави, са полезни за него. В началото, когато са нови, детето би могло да прояви интерес , но много бързо му омръзват. Ако са под формата на игра и когато детето очаква награда, то ще се забавлява, и ще прави упражненията с желание. Всички тези методи действат, но за да се изградят желаните от нас умения трябва да се постигне количествено натрупване.

 Има деца, с които правим всеки ден упражнения, за определен период, а след това родителите работят вкъщи, но най-често децата с които работя идват при мен 2, или 3 пъти седмично . За съжаление нямам възможност да работя всеки ден с всички деца, но ако родителите се стараят да отделят нужното време за занимания вкъщи, то ще постигнем съвместно и ефекта на количествените натрупвания. Времето за работа с децата ми е достатъчно, за да се опознаем взаимно - те да свикнат с моите изисквания към тях , а и аз да свикна с техните характери, настроения и възможности. Поведението на децата, когато са при мен и когато са вкъщи е нормално да е различно. Аз съм техният рехабилитатор и са свикнали с правилата , а мама и тати, са, мама и тати. Но, за да  постигнем качеството, то трябва да се постараем с количеството и у дома. Трудно е, но и в моята практика не се случва бързо и лесно, а това са нашите деца, за които сме готови да направим всичко.

 За да могат децата да свикнат с упражненията вкъщи е нужно всеки ден да се отделя  време за упражнения и да не се прескача, дори и за кратко е нужно да се изпълнява, за да се изгради режим. В началото е най-трудно, защото детето няма изградени навици. Тогава съветвам родителите да не се стараят толкова да направят качествено упражненията, а да си играят с децата.  Важно е всеки ден детето да бъде ангажирано в определено време. За да започне същинската част обаче, родителите трябва да си поставят за цел всеки ден детето да прави повече повторения и вече да се отделя  внимание и на качеството на изпълнение. По този начин детето разбира, че  когато прави гимнастика, в определеното време, с мама и тати трябва да се старае и да изпълнява точно упражненията.

 В заключение искам да споделя от заниманията с моята дъщеричка, че времето прекарано с нея в креативни занимания е безценно, както за нея, така и за нас, нейните родители. Когато родителите и децата се забавляват и учат заедно, те се сближават и това е истинско щастие.