Smiley face

За мен

За мен

Здравейте!
Казвам се Христо Живков Спасов. Живея в град Пловдив.
Работя в МБАЛ- Пловдив, като детски рехабилитатор в кабинет за късно проследяване.
В моята частна практика работя с деца с лека до тежка степен увреда на Централна нервна система, както и с деца с двигателни затруднения.
Моите наблюдения са, че децата развиват потенциала си, когато са в спокойна и любяща среда. Ако детето не може да се справи с поставените му задачи то не трябва да бъде укорявано, а да се насърчава и да му се дават сили да повярва в своите възможности. Много важен е контакта на детето със специалиста. Работата ми с детето трябва да е в синхрон и радостна обстановка.
Моят професионален опит:
Всичко започна с желанието да се отдам на благородна кауза
Преди години реших да отдам живота си на благородна кауза. Реших да впрегна всичките тези знания, които съм придобил от колежа и университета, за да помагам на хората. Завършвайки висшето си образование през 2012 година започнах работа като рехабилитатор в частен хоспис. Там работех с възрастни хора със сърдечно-съдови, неврологични, психични, ортопедични и травматологични заболявания. Времето през което работих с тях научих, че най-важното за човека е неговото здраве. Като млад човек бях изпълнен с ентусиазъм, а желанието да помогна на хората мотивира моята дейсност. Предостави ми се възможност за работа държавно учреждение и усилията ми бяха насочени към деца с неврологични увреждания. Поради спецификата на заболяванията аз ги посещавах по домовете им и прекарвах целия ден с тях. Единствено, ако поживееш известно време с такива деца разбираш, че не всички неща, които пише в книгите и за които сме учили в университета могат да се приложат. В семейна среда научих за живота и ежедневието им, за болката и радостта им. През времето в което работих по домовете преминах през организираната от доц. Д-р Иван Чавдаров “Aкадемия по церебрална парализа” с основна тема“Съвременни методи на диагностика, лечение и рехабилитация на Церебрална парализа.“ Амбицията ми да стана истински професионалист в професията, която избрах ме караше всеки ден да се развивам, четейки книги за детска церебрална парализа и неврология.
Започнах работа в медицински център и написах първите ми статии
За да обогатявам знанията и да мога да бъда максимално полезен на децата и техните родители започнах да посещавам медицински център „Интермед Прима“. Там мои колеги и обучители бяха Весела Златинска и Емилия Павлова, които с пълни шепи разясняваха и ми помагаха, когато имах нужда. И така първо се учих, а след това започнах да работя с тях. Жаждата за знания не стихна, а напротив стана още по-силна. Започнах да си задавам много въпроси за децата с неврологични увреждания и да търся техните отговори. В продължение на дълъг период от време огромен интерес представляваше методиката на Glenn Doman, която оказа влияние за написването на моята първа статия: „Стимулиране на моториката на деца с церебрална парализа, като активираме етапите на нормалното двигателно развитие“ Втората ми статия „Какво представлява Детска церебрална парализа (ДЦП)“ беше повлияна от методиката“Bobath“. В Карин дом преминах обучение на тема: Методът Бобат за терапия на деца с церебрална парализа с водещ на обучението Patrick Algoet, Старши преподавател по метода Бобат от Белгия.
Моят частен кабинет и Кабинета за късно проследяване
През 2017 година отвори врати моят личен кабинет в който работя с деца с двигателен дефицит. През същата година започнах работа в УМБАЛ-Пловдив, като детски рехабилитатор в кабинет за късно проследяване по проект „Грижа в ранната възраст“ на Фондация за нашите деца“ С подкрепата на фондацията и доктор Диана Аргирова създадохме „Кабинет за късно проследяване“, където ежедневно подкрепяме децата в най-ранна детска възраст. Последните курсове които преминах са: „Въвеждащ курс по релационна психомоторика и психомоторни практики“ с обучител Весела Банова; Обучение: „Ерготерапия за деца с увреждания“ с обучители от Frontline Partnership, Великобритания. Обучение: „Как да насърчим развитието на детето в ранното детство с водещ Мариана Донкова.
Това, че имам възможността да работя и помагам на деца е моето щастие
В момента съм щастлив, защото изпълних целта си. Моят кабинет да е място, където се говори мотивиращо- децата се чувстват уверени, а родителите се научават как да развиват потенциала на децата си.От 5 години насам моята енергия и усилия са впрегнати да помагам на децата с двигателен дефицит, както и затруднения в двигателното си развитие. Моите наблюдения са, че децата развиват потенциала си, когато са в спокойна и любяща среда. Ако детето неможе да се справи с поставените му задачи то не трябва да бъде укорявано, а да се насърчава и да му се дават сили да повярва в своите възможности. Много важен е контактът на детето с терапевта. Работата ми с детето трябва да е в синхрон и радостна обстановка.

Тук можете да прегледате част от дипломите и сертификатите ми:

 • Image 1
 • Image 1
 • Image 1
 • Image 1
 • Image 2
 • Image 1
 • Image 1
 • Image 1
 • Image 1
 • Image 1
 • Image 1
 • Image 1
 • Image 1
 • Image 1
Образование:

НСА "Васил Левски"- образователно-квалификационна степен Магистър специалност Кинезитерапия магистърска програма КИНЕЗИТЕРАПЯ ПРИ МУСКУЛНО-СКЕЛЕТНИ ДИСФУНКЦИИ

Медицински Колеж Пловдив- образователно-квалификационна степен: професионален бакалавър по специалност:РЕХАБИЛИТАТОР