Етапи на развитието на двигателните умения при децата до една година

1-ви месец  Фиксира с поглед за кратко подвижен или неподвижен предмет, като го проследява с обръщане на главата на малко разстояние.

2-ри месец Все още няма целенасочени движения. Поставено по корем бебето има предмишнична опора. Прави опити да повдига главата, когато е поставено по корем.
 3-ти месец По гръб започва да прави опити да посяга към предмети, като не пресича вертикалната средна линия. По корем има симетрична лакътна опора, повдига и държи главата изправена
 4-ти месец  Рита, протяга ръце. Обръща се от гръб по корем. Посяга и хваща висящи играчки.
5-ти месец  Взема подадена играчка. Дълго задържа играчка в ръка. По корем има дланна опора (изпъва лакти и се опира на длани)
6-ти месец  Седи седнало с подкрепа. Произнася случайно „ма“, „да“ и др. Само взема играчка и се заиграва. Обръща се от корем по гръб. Опитва се да пълзи по корем. Активно поема храна от лъжичка, пие от чаша.
7-ми месец  Размахва дрънкалка, чука един предмет в друг. Стои самостоятелно седнало, като леко се придържа от възрастен. Стои изправено, като се държи за упора. Започва да прави опити да се изправя на четири опори (кучешка позиция на коленца и длани)

8-ми месец  Изпълнява прости движения с показване „боц“. Настойчиво се добира до играчка. Стои седнало без опора.  Само сяда и ляга. Изправя се като се държи за опора. Пристъпва встрани, като се придържа. Яде коричка хляб, като я държи.
9-ти месец  Изпълнява по-сложни движения „довиждане“, „ела“. Различно играе с различни играчки. Лази на четири крака. Ходи около неподвижна упора. Ходи водено за две ръце.
10-ти месец  Извършва действия с предмет:отваряне на  кутия. Стои изправено стабилно, като се държи, или се подпира. Ходи, като се предържа за предмети.
11-ти месец  Стои самостоятелно без опора. Ходи с минимална подкрепа
12-ти месец Пристъпва самостоятелно. Самостоятелно пие от чаша.