Ролята на движението за общото детско развитие през първата година

Движението е важна част от хармоничното развитие на кърмачето. Доброто физическо развитие на детето през първата година е основен показател за здравето му.

Кърмаческият период (първата година от живота) се характеризира с бурно развитие на детето, което не се повтаря през следващите години от неговия живот. През първата година масата на детето се увеличава с 200%, дължината  на тялото с 50%, обиколката на главата с 35%. Много активно се развива мозъкът. За една година масата на мозъка се увеличава повече от 2 ½ пъти. През този период се извършва процесът на усъвършенстване и диференциране на висшата нервна дейност- детето изработва многобройни условно рефлекторни връзки, забележимо се усилва дейността на ендокринните  жлези.

Бурният растеж, голямата активност на обмените процеси, отслабването на пасивния имунитет от първите месеци на живота поставят големи изисквания към физическото развитие на детето. Много е важно през този най-отговорен период  от развитието на детето, период на усилен растеж, да не възникнат нарушения в здравословното му състояние, които могат да бъдат предизвикани поради много причини.

Върху развитието на кърмачето отрицателно внимание оказват честите заболявания особено от инфекциозен характер . Голямо значение за предпазване от болести и за укрепване на здравето играе правилното двигателно развити на детето.

Според наблюдения на много изследователи дете, лишено от достатъчно двигателна активност, забележимо изостава във физическото си развитие. При такова дете се забелязва влошаване на функциите на дихателните органи и кръвообращението, нарушава се развитието на висшата нервна дейност. Намалената двигателна активност при деца много бързо довежда до нарушаване на силата, подвижността и уравновесеността на основните корови процеси- възбуждане и задържане. Детето става вяло апатично, често плачливо, неадекватно реагира на обкръжаващата го обстановка.

Стимулирането на двигателната активност при кърмачетата указва благоприятно влияние на целия организъм. Укрепва опорно-двигателния апарат, подобрява се функцията на мускулите, по-бързо се развива мускулната система. Движението стимулира изграждането на здрава костна система. Под влияние на двигателната активност се подобрява обмяната на веществата. Активизира се периферното кръвообращение , което подобрява работата на сърцето. Двигателната активност увеличава виталния капацитет на билия дроб.

Двигателната активност оказва съществено влияние върху нервната система. Усъвършенства се силата, уравновесеността и подвижността на основните процеси на централната нервна система-задържането и възбуждането. Под влиянието на системните физически занимания детето става по-спокойно и по-уравновесено, сънят му се нормализира. Такова усъвършенстване на системите и функциите е много важно условие за общото развитие на  детето, повишават се съпротивителните сили на организма спрямо вредните въздействия. Пълноценната двигателната активност в най-ранния период от живота на детето стимулира неговото психомоторно и емоционално развитие.